Saturday 5 January 2019

Rendang Ayam Utara

Dear ladies,

Arini akak nak share sikit resepi untuk membuat rendang ayam versi utara style yang mana akk pun dapat dari majalah mingguan wanita :D

BAHAN-BAHANNYA:

1 kg ayam (dipotong ikut citarasa)
1 biji kelapa diambil santan
1 sudu teh belacan
1 sudu makan kerisik
2 keping asam gelugur
perasa secukupnya

BAHAN A:

15 biji bawang merah
10 biji bawang putih
10 tangkai cili kering
30 biji cili padi
20 biji cli merah
1 ketul lengkuas
3 batang serai
1/2 ketul halia
2 ketul kunyit hidup
5 biji buah keras dikisar asing

DIMAYANG

3 helai daun kunyit
3 batang serai
5 helai daun limau purut

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Kisar semua bahan A hingga hancur dan sebati
  2. Panaskan kuali, tumiskan bahan kisar tadi. Apabila naik bau dan pecah minyak masukkan ayam, santan, belacan, buah keras yang dikisar dan asam gelugur.
  3. Kacau hingga rata dan ayam hingga empuk.
  4. Masukkan perasa dan kerisik mengikut citarasa. Kacau perlahan-lahan hingga pekat dan pecah minyak.
  5. Masukkan bahan hirisan yang dimayang tadi ke dalam periuk. Kemudian kacau sekali lagi. Tutup dan matikan api dan biarkan selama 10 minit.
  6. Sedia dihidangkan dengan pulut kuning mahupun lemang 
teringat hari raya la...

No comments:

Post a Comment