Arini akak nak share sikit resepi untuk membuat rendang ayam versi utara style yang mana akk pun dapat dari majalah mingguan wanita :D
BAHAN-BAHANNYA:
1 kg ayam (dipotong ikut citarasa)
1 biji kelapa diambil santan
1 sudu teh belacan
1 sudu makan kerisik
2 keping asam gelugur
perasa secukupnya
BAHAN A:
15 biji bawang merah
10 biji bawang putih
10 tangkai cili kering
30 biji cili padi
20 biji cli merah
1 ketul lengkuas
3 batang serai
1/2 ketul halia
2 ketul kunyit hidup
5 biji buah keras dikisar asing
DIMAYANG
3 helai daun kunyit
3 batang serai
5 helai daun limau purut
CARA MEMBUATNYA :-
- Kisar semua bahan A hingga hancur dan sebati
- Panaskan kuali, tumiskan bahan kisar tadi. Apabila naik bau dan pecah minyak masukkan ayam, santan, belacan, buah keras yang dikisar dan asam gelugur.
- Kacau hingga rata dan ayam hingga empuk.
- Masukkan perasa dan kerisik mengikut citarasa. Kacau perlahan-lahan hingga pekat dan pecah minyak.
- Masukkan bahan hirisan yang dimayang tadi ke dalam periuk. Kemudian kacau sekali lagi. Tutup dan matikan api dan biarkan selama 10 minit.
- Sedia dihidangkan dengan pulut kuning mahupun lemang
![]() |
teringat hari raya la... |
No comments:
Post a Comment