Saturday 5 January 2019

Ayam Percik

Resepi untuk membuat ayam percik

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (dipotong lapan bahagian)
2 cawan santan (daripada 2 biji kelapa)
Asam keping

PEMERAP (DIKISAR)
6 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
10 tangkai cili kering
2cm lengkuas 
1cm halia
1cm kunyit
2 biji buah keras
2 batang serai
1/4 cawan madu
garam dan serbuk perasa secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:
  1. Untuk kuah, campurkan setengah daripada bahan pemerap dengan santan dan asam keping (jerang di atas api sehingga mendidih) 
  2. Alas dulang pembakar (tray)dengan daun pisang dan sapukan sedikit minyak di atas talam
  3. Lumurkan 8 bahagian ayam dengan bahan pemerap dan aturkan di atas dulang pembakar.
  4. Bakar sehingga ayam masak

No comments:

Post a Comment