Monday 12 November 2012

Ikan Percik Riang Ria..

Dear Beautiful Readers,

Menu tengah ari lea cuti devapali ni ialah Ikan Percik Riang Ria..Tips untuk lagi sedap kena masak time happy gila tau..riang ria je jiwa tu.. Baru la menjadi...:)


BAHAN-BAHAN :
  • 3 ekor ikan kembung saiz besar
  • Santan
  • Minyak untuk menumis
  • 8 ulas bawang kecil ( dikisar )
  • 2 ulas bawang putih ( dikisar )
  • 3cm halia (dikisar )
  • 2 batang serai (dikisar)
  • 5-7 biji cili merah ( dikisar )
  • 3 biji buah keras ( dikisar )
  • 1 biji lemon ( ambil jus nya )
  • Sedikit garam dan gula
  • Daun pisang atau kertas aluminium untuk membakar ikan

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi
  2. Masukkan santan dan biar mendidih hingga pekat
  3. Masukkan jus lemon, garam dan gula
  4. Lumurkan ramuan yang telah ditumis ke atas ikan
  5. Letakkan ikan ke atas daun pisang atau kertas aluminium dan bungkus rapi
  6. Bakar didalam ketuhar atau di atas api sehingga ikan masak

Selamat Mencuba ;)

No comments:

Post a Comment