Menu tengah ari lea cuti devapali ni ialah Ikan Percik Riang Ria..Tips untuk lagi sedap kena masak time happy gila tau..riang ria je jiwa tu.. Baru la menjadi...:)
BAHAN-BAHAN :
- 3 ekor ikan kembung saiz besar
- Santan
- Minyak untuk menumis
- 8 ulas bawang kecil ( dikisar )
- 2 ulas bawang putih ( dikisar )
- 3cm halia (dikisar )
- 2 batang serai (dikisar)
- 5-7 biji cili merah ( dikisar )
- 3 biji buah keras ( dikisar )
- 1 biji lemon ( ambil jus nya )
- Sedikit garam dan gula
- Daun pisang atau kertas aluminium untuk membakar ikan
CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi
- Masukkan santan dan biar mendidih hingga pekat
- Masukkan jus lemon, garam dan gula
- Lumurkan ramuan yang telah ditumis ke atas ikan
- Letakkan ikan ke atas daun pisang atau kertas aluminium dan bungkus rapi
- Bakar didalam ketuhar atau di atas api sehingga ikan masak
Selamat Mencuba ;)
No comments:
Post a Comment